www.telecomnews.gr

A+ A A-

Πως με το location history ενεργοποιημένο, η Google γνωρίζει κάθε σας κίνηση

Πως με το location history ενεργοποιημένο, η Google γνωρίζει κάθε σας κίνηση
Πριν από μερικές ημέρες ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Quartz, το οποίο κάνει λόγο για τις τεχνικές παρακολούθησης της Google, υποστηρίζοντας ότι αυτές κρύβονται πίσω από κάθε καινοτόμο χαρακτηριστικό του λειτουργικού συστήματος Android. Συσκευές που χρησιμοποιούν το Android ως λειτουργικό σύστημα, μεταδίδουν αθόρυβα, δεδομένα στους servers της Google. Από συντεταγμένες GPS μέχρι κοντινά Wi-Fi, βαρομετρικές πιέσεις αλλά ακόμη και την τρέχουσα δραστηριότητα του χρήστη της συσκευής. Αν και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει αν θα γίνεται η μεταφορά αυτών των δεδομένων στους servers της Google (θα εξηγήσουμε παρακάτω), για τους περισσότερους είναι δύσκολο να το αποφύγουν, ενώ σε μερικές περιπτώσεις η μεταφορά των δεδομένων αυτών είναι απαραίτητη, προκειμένου να χρησιμοποιήσει ο κάτοχος της συσκευής ορισμένα χαρακτηριστικά της.

Ως εκ τούτου, η Google έχει πολύ περισσότερα και λεπτομερή στοιχεία για τους χρήστες σε σχέση με αυτά που κάποιος μπορεί να συνειδητοποιήσει. Τα δεδομένα, χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για την στοχευμένη διαφήμιση και για πολλούς άλλους λόγους. Αν και μπορεί να μην το έχετε ακούσει ποτέ, ο όρος Location History αναφέρεται σε ένα προϊόν της Google, με τις απαρχές του να βρίσκονται στο Google Latitude. Είχε κάνει το ντεμπούτο του το 2009 και η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες να μεταδίδουν συνεχώς τη θέση τους στους φίλους τους. Σήμερα, το Location History, χρησιμοποιείται για features όπως της πρόβλεψης της κίνησης στους δρόμους και για προτάσεις εστιατορίων. Αν και δεν είναι ενεργοποιημένο εκ προεπιλογής στα Android smartphones, η ενεργοποίηση του Location History είναι θαμμένη στο setup των εφαρμογών όπως Google Maps, Photos, Google Assistant και στο primary Google app.

Κατά τις δοκιμές που διεξήγαγαν σε πολλές συσκευές, η ομάδα του Quartz διαπίστωσε ότι κανένα από αυτά τα apps δεν χρησιμοποιούσαν τον ίδιο τρόπο στη περιγραφή του τι συμβαίνει όταν το Location History είναι ενεργοποιημένο και ότι κανένα δεν υποδηλώνει φανερά ότι η ενεργοποίηση θα επιτρέψει σε κάθε εφαρμογή και όχι μόνο σε αυτή που ζητάει την άδεια, να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα του Location History. Το Qwartz μπόρεσε να διαπιστώσει και να καταγράψει τις μεταφορές δεδομένων του Location History από τρεις συσκευές διαφορετικών κατασκευαστών, η κάθε μια από τις οποίες έτρεχε διαφορετική έκδοση του Android. Δημιούργησαν ένα φορητό internet-connected wifi network, που μπορούσε να παρακολουθήσει όλες τις μεταφορές που οι συσκευές που ήταν συνδεδεμένες σε αυτό, διενεργούσαν. Καμιά από τις συσκευές δεν διέθετε κάρτα SIM και μετακινήθηκαν σε πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες, όπως εστιατόρια, πολυκαταστήματα και αλλού. Το rig κατέγραψε κάθε σχετικό network request που έγινε από τα Google Pixel 2, Samsung Galaxy S8 και Moto Z.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Qwartz αυτές είναι μερικές μόνο από τις πληροφορίες που στέλνονται περιοδικά στους servers της Google όταν το Location History είναι ενεργοποιημένο:

  • Μια λίστα με τύπους κίνησης που η συσκευή πιστεύει ότι κάνετε.
  • Η βαρομετρική πίεση
  • Το αν είστε ή όχι συνδεδεμένος σε ένα wi-fi
  • Η διεύθυνση MAC, που είναι μοναδική, ή το wi-fi access point στο οποίο συνδέεστε.
  • Η διεύθυνση MAC, η ισχύς του σήματος, η συχνότητα του καθενός κοντινού wi-fi access point.
  • Το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και το αν το smartphone σου φορτίζει
  • Τις συντεταγμένες του GPS της συσκευής σου και την ακρίβεια αυτών των συντεταγμένων.

Κάτι τέτοιο κινείται πολύ πιο πέρα από ότι θα περίμενε κανείς, αναφέρει ο Bill Budington ένας ερευνητής ασφαλείας στο Electronic Frontier Foundation. Η Google περιγράφει επακριβώς ότι το Location History μπορεί να ενεργοποιηθεί αν το επιλέξει ο χρήστης. Με την άδειά σας, η Google θα χρησιμοποιήσει το Location History για να δώσει καλύτερα αποτελέσματα και προτάσεις σε προϊόντα της Google, γράφει ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σε email προς την ιστοσελίδα. Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε προβλέψεις όσον αφορά την κίνηση σε συγκεκριμένους δρόμους, να δείτε φωτογραφίες ομαδοποιημένες ανά τοποθεσία και προτάσεις ανάλογα με τα μέρη που επισκεφθήκατε, ή ακόμη και να εντοπίσετε ένα τηλέφωνο. Μπορείτε να το επεξεργαστείτε, να το διαγράψετε και να το απενεργοποιήσετε οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις από την ενεργοποίησή του δεν είναι επακριβώς γνωστές. Να μερικοί τρόποι που τα Google apps ζητούν από τους χρήστες να ενεργοποιήσουν τα Location History.

Google Photos

Πως με το location history ενεργοποιημένο, η Google γνωρίζει κάθε σας κίνηση

Όταν το album Places επιλεχθεί, το app ζητά την ενεργοποίηση του Location History, κάτι που θα σας επιτρέψει να δείτε φωτογραφίες που έχουν ομαδοποιηθεί, ανάλογα με το που βρισκόσασταν. Δεν αναφέρει τίποτα, ότι η Google θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες και για άλλους σκοπούς. Δεν αναφέρει ότι ως αντάλλαγμα για την οργάνωση των φωτογραφιών σας, η Google μαθαίνει που βρισκόσασταν, ποια εστιατόρια επισκεφθήκατε κ.ο.κ. Δεν υπάρχει τρόπος να περιορίσετε το Location History στην οργάνωση των φωτογραφιών και μόνο.

Google Maps

Πως με το location history ενεργοποιημένο, η Google γνωρίζει κάθε σας κίνηση

Στην εφαρμογή Google Maps, το Location History είναι απαραίτητο, για να σας προσφέρει καλύτερη εμπειρία, όπως υπόσχεται η Google.

Google App

Πως με το location history ενεργοποιημένο, η Google γνωρίζει κάθε σας κίνηση

Αλλά και με το primary Google App καλείστε να ενεργοποιήσετε το Location History και μάλιστα σχεδόν αμέσως μόλις ανοίξετε την εφαρμογή, όπως υποστηρίζει το Quartz. Σε μια άλλη συσκευή ζητήθηκε, όταν θέλησαν να προβάλλουν πληροφορίες σχετικά με την τοπική κίνηση στους δρόμους. Αν πιέσετε το Learn More, η Google σας γνωστοποιεί ότι θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες και για διαφημίσεις.

Google Assistant

Πως με το location history ενεργοποιημένο, η Google γνωρίζει κάθε σας κίνηση

Από την πρώτη κιόλας χρήση της ψηφιακής βοηθού, το Location History καθίσταται απαραίτητο, καθώς βασίζεται σε αυτά τα δεδομένα για να λειτουργήσει. Περιγράφει το Location History σαν τη δημιουργία ενός ιδιωτικού χάρτη με τις μετακινήσεις σας από τις συσκευές στις οποίες έχετε κάνει sign in. Οι πληροφορίες αυτές είναι απαραίτητες για την ενεργοποίησή της, αν και όταν απενεργοποιείται το Location History μόλις σετάρετε την ψηφιακή βοηθό, αυτή συνεχίζει να λειτουργεί και δεν φαίνεται να ζητά την ενεργοποίησή του ξανά.

[]

Rate this item
(0 votes)
back to top